Information Literacy in NTNU library

Where do we stand now?



Friday, April 3, 2009

Dialog

DIALOG et tverrfaglig forskningsprosjekt

Pilotprosjekt: Ressursbasert læring ved universitetet, et studium i
bruk av informasjonstjenester og bibliotekets støttefunksjon ved NTNU.


Prosjektansvarlig: Alexandra Angeletaki

Samarbeidspartnere :

* Universitetsbiblioteket, Gunnerusbiblioteket
* Seksjon for universitetspedagogikk, PLU, NTNU
* HF fakultetet Institutt for arkeologi og religionsvitenskap,IAR
* It's Learning: NTNUs læringsplattform

Veiledere:

1. Vidar Gynnild, førsteamanuensis ved Seksjon for universitetspedagogikk,NTNU

2. Lise B.Jørgensen, professor ved Institutt for Arkeologi og Religionsvitenskap IAR, NTNU

Formål: Pilotprosjektet utforsker via en tverrfaglig prosjektgruppe hvilke typer undervisning og didaktiske modeller som kan bidra til å bygge opp en søkeferdighet på akademisk nivå og utvikle den kritiske evalueringsevnen av digital informasjonen som er nødvendig for humanistiske fag. Det bidrar også til å utvikle tverrfaglighet i samarbeidet med fagmiljøene på NTNU, og mulige måter IKT kompetansen til de ansatte kan styrkes.

Arbeidsmetode: Prosjektet vil problematisere, gjennom praktisk undervisning, rundt det spørsmålet om NTNU har behov for å utvikle nye lærings- og undervisningsmetoder i digitalkompetanse for å kunne møte dagens digitale utfordring. Gunnerusbiblioteket er initiativtaker til prosjektet og koordinator. Pilotprosjektet kjøres i samarbeid med faglærere og studenter ved Institutt for arkeologi og religionsvitenskap. For å kunne møte de didaktiske og pedagogiske utfordringene, har initiativtakeren etablert samarbeid med PLU, som skal veilede hele prosjektet. It`s Learning er den aktuelle læringsplattorm til NTNU og den skal bidra med forsøkvis implementering av sin plagieringsdatabase.

Fase 1: Dialog

Gunnerusbiblioteket- seminarer for akeologistudenter

2008-2009:

* Gunnerusbiblioteket organiserer informasjonskompetansekurs i samarbeid med Institutt for Arkeologi og Religion, PLU og It`s Learning.Prosjektet er et pilotstudium i å integrere bibliotekkurs i aktuell fagundervisning.

* Kurset er basert på en serie av bibliotekseminarer for arkeologistudenter hvor de lærer å lokalisere og bruke bibliotekets ressurser i semesteroppgaver.
* Seminarene er basert på PBL læring og studentene driver med biblioteksøk i løpet av 4 forskjellige 2 timers seminarer under praktisk veiledning.
* Kunnskapene til deltagerne testes før og etter kurset og det hele evalueres på slutten via spørreundersøkelser og gruppesamtaler.
* Studentene er bedt om å reflektere over sine egne søkeprosesser i jobben de skal utføre.
* Refleksjoner ble presentert i et åpent seminar for arkeologistudenter og resultatene skal evalueres gjennom intervjuer på slutten av semesteret.
* Pilotprosjektet avsluttes Juni 2009 med en evalueringsrapport.

Samarbeidsprosjektet forsettes våren 2009.

Fase 2 :El Dia

2009-2010: Tverfaglig arbeidsgruppe etableres og midlene søkes.

* Prosjektet vil i det første halve året starte med å drøfte temaet, utforme læringsmålene, utrede framdriftsplanen. Det etableres et pilotmodell til en interaktiv e-veiledningsplattform.
* Andre halvåret kurses deltagerne (5 PHD stipendiater ved NTNU) av en faglærer og en bibliotekar. Deltagernes kunnskaper testes før kurset, og kurset blir justert etter deres nivå.
* De jobber med konkrete faglige problemstillinger og blir veiledet via en digital læringsplattform og ved praktiske øvelser i en pc-lab. De reflekterer over sine egne læringsprosesser ved webbaserte loggføringer. Deltagerne har 4 fellessamlinger, og en muntlig presentasjon til slutt og alt blir filmet.

* Tredje halvåret tar deltagerne i bruk veiledningsplattformen i undervisning og inkorporer veiledning i informasjonskompetanse for deres aktuelle undervisningsoppgaver. Hele prosessen evalueres av alle deltagere gjennom samtale, observasjon fra starten av.
* Fjerde semester avslutter prosjektgruppen sitt virke med å analysere og evaluere innsamlede data i en avsluttende rapport som presenteres digitalt ved samme interaktive e-plattform for hele NTNU, og tjenesten markedsføres som et videreutdannings tilbud for ansatte ved NTNU og andre fagmiljøer.
* Prosjektet evalueres eksternt og e-plattformen gjøres tilgjengelig på nettet, for andre universiteter og utdanningsinstitusjoner.

Tidsplan


våren 2008:Bibliotekseminarer for ARK 1111

Våren 2009 : Bibliotekseminarer for ARK 2214

Mai 2009: Evalueringsmøte med IAR og PLU.
Samarbeidstiltak

It`s Learning utprøver plagieringskontrollen på pilotprosjektet før den åpenes for hele NTNU.

Viko i samarbeid med "Dialog" legge ut lenker på it`s Learning for sine testmoduler som kan kopieres.

Pedup programmet har fått forespørsel om å integrere et lignenede pilot i sin undervisning.
Nyheter

Prosjektet presenteres iQQML 2009 konferanse i Mai.

No comments: